luni, 10 decembrie 2007

Comentariul literar al unei manele

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.

Ce miracol şi ce vrajă
Stau cu gagica/gagiul pe plajă

Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă – trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea.
Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren.

Am chef de distractie
3 luni de senzatie

Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în “3 luni de senzaţie”.
Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni – iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.

A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.

Dau o cheie la mertan
Si am plecat pe litoral
Mi-am pus plinul de benzina
Si in dreapta o blondina

„Merţan”-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei „plinul de benzină” nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea plin, are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o „blondină” - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului.
Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.

Am mertanul de mult timp
Si-o blondina prototip
E a mea numai a mea
Si-mi petrec vara cu ea

Hiperbola “blondină prototip” descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita – “prototip” – autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemeni ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăcostiţi.

Marea neagra e calduta
Blonda-i sexy si finuta

Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.

Ziua stau cu ea la soare
Noaptea o scot la plïmbare

Succesiunea zi noapte nu poate perturba trăirile profunde ale tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului “noaptea” din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de 3 luni de distracţie.
Thx to Sidonia


Later edit: am tot primit niste mesaje de la un tip care se declara "creatorul" acestui "comentariu". N-am de unde şti că e chiar aşa. Oricum, pentru liniştea lui sufletească pun un link către blogul lui: http://numaivestibune.weblog.ro/2007-11-18/213267/Comentariul-literar-al-unei-manele.html . Mai sunteţi şi alţii?

5 comentarii:

Anonim spunea...

acest comentariu literar a fost copiat de pe blogul meu
http://numaivestibune.weblog.ro/2007-11-18/213267/Comentariul-literar-al-unei-manele.html
cred ca ar fi de bun simt sa precizati sursa

Alina spunea...

1) Nici nu auzisem de blogul tau pana sa lasi link.
2) Acest "comentariu literar" a fost primit pe mail de la o prietena, de aceea am precizat in partea de jos: "Thx to Sidonia".

Anonim spunea...

lamureste-ma si pe mine, stii ca nu este textul tau, ai aflat cine-i autorul si totusi nu consideri necesar sa precizezi sursa?
Si daca cineva iti trimite ceva pe mail, inainte sa-l pui pe blog, nu e normal sa intrebi: cine-i autorul? am dreptul sa-l pun la mine pe blog? Nu incalc cumva drepturile de autor? Daca le incalc, care ar putea fi consecintele?

Anonim spunea...

bun, am inteles care-i treaba cu sidonia, dar acum, cand stiti cine este autorul, nu credeti ca ar fi cazul sa respectati inclusiv regulile privind continutul pe blogspot?
Puteti reciti regulile pe http://www.blogger.com/content.g
Pe blogul Dumneavoastra este un text protejat de legea drepturilor de autor. Daca pana in data de 28 decembrie nu va fi reglementata aceasta problema, imi rezerv dreptul de a lua toate masurile legale pentru protejarea proprietatii intelectuale inclusiv sesizarea administratorilor blogsopt (google) conform reglementarilor stipulate in http://www.google.com/blogger_dmca.html

Anonim spunea...

cine este criticul?Ash dori sa-l cunosc...Am facut atatia ani de literatura, dar am ramas prost cand am descoperit incarcatura poetica a manelelor.Daca aveti kef de citit cate ceva mai mult sau mai putin funny la cafea...http://ro.netlog.com/luci_simion/blog